Ostatnimi czasy można zaobserwować rosnącą popularność restauracji gruzińskich w większych miastach. Jeszcze kilka lat temu mało kto słyszał o chaczapuri czy chinkali, teraz są to dania, z którymi większość z nas choć raz się spotkała. Co takiego spowodowało aż taki wzrost zainteresowania tamtejszą kuchnią?
Kuchnia gruzińska
Kuchnia gruzińska charakteryzuje się tym, że że jest bardzo aromatyczna, a także sycąca. Klimat jaki tam panuje sprzyja dojrzewaniu pysznych pomidorów czy bakłażanów, jak również wielu przypraw. Bardzo popularnym składnikiem wielu dań jest ser, a właściwie dziesiątki jego odmian. Ponieważ dania przez to, że sycące są również dosyć ciężko strawne, Gruzini popijają je dużą ilością pysznego wina.
Tradycyjny posiłek kuchni gruzińskiej składa się z przekąski, dania głównego, oraz deseru. Jeżeli chodzi o zupy, to nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Zdecydowanie najpowszechniejszym daniem jest chaczapuri, czyli krótko mówiąc serowy chleb. Jest to dosyć prosta potrawa, aczkolwiek powstało mnóstwo jej odmian różniących się dodatkami, kształtem czy sposobem wyrabiania ciasta. Nadzienie chaczapuri jest zazwyczaj serowe, bądź serowo-ziemniaczane. Jest to idealny dodatek do wielu dań mięsnych bądź warzywnych. Kolejnym daniem wartym spróbowania w kuchni gruzińskiej są pierożki chinkali. Są one wyrabiane w formie charakterystycznych sakiewek, z różnym nadzieniem, jednak najpopularniejsze są z mięsem (mieszanka baraniny z wieprzowiną) przyprawionym dużą ilością kolendry. Podczas gotowania wewnątrz pierożka powstaje rosół.
Inne popularne dania
Będąc w restauracji gruzińskiej, warto również spróbować mcwadi, czyli kaukaskie szaszłyki. Do sporządzenia tego specjału używa się głównie baraniny, wieprzowiny i wołowiny. Kawałki mięsa są ubijane, a następnie nadziewane na metalowy pręcik i pieczone na grillu. Oczywiście bardzo ważna jest marynata, która często zależy od inwencji twórczej kucharza. Jesienią popularną przyprawą do tych szaszłyków są ziarenka granatu. W kuchni gruzińskiej znajdzie się również coś dla wegetarian, np adżapsandali. Głównymi składnikami tego dania są: papryka, bakłażan, ziemniaki, pomidory oraz mieszanka różnych przypraw. Najpopularniejszym deserem jest czurczchela, czyli orzechy laskowe nawleczone na nitkę i zatopione w „cieście” powstałym z soku z winogron.
Różnorodność dań sprawia, że ta kuchnia jest idealna zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.